«Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου» της Μαρίας Αθανασίου«Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου»

Γράφει η Μαρία Αθανασίου

Καλό μήνα αγαπητοί μου αναγνώστες! Μιας και οι εξορμήσεις του σαββατοκύριακου αρχίζουν να αραιώνουν, τι καλύτερο από μια επίσκεψη σ’ ένα μουσείο; Και, μάλιστα, διαφορετικό και σε μία περιοχή της Αθήνας, που σφύζει από ζωή και ενέργεια. Νομίζω ότι το βρήκατε! Θα σας περιγράψω τις εντυπώσεις μου από την πρόσφατη επίσκεψή μου στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, που βρίσκεται μέσα στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι.

Λίγα λόγια για την ιστορία του. Το εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας ιδρύθηκε το 1857 από το Φραγκίσκο Φεράλδι. Επιτέλους, η πρωτεύουσα θα φωτιζόταν κατά τα πρότυπα των ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων. Άρχισε, όμως, να λειτουργεί το 1862, ενώ μέχρι τις αρχές του 20ου αι. οι εγκαταστάσεις διπλασιάστηκαν, χτίστηκε μονάδα παραγωγής υδαταερίου και το δίκτυο επεκτάθηκε. Μετά το Μεσοπόλεμο το φωταέριο άρχισε να χάνει σταθερά έδαφος και ο αριθμός των καταναλωτών συνεχώς μειωνόταν, με αποτέλεσμα η επιχείρηση, που ήταν δημοτική, να κλείσει το 1984. Σήμερα έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο ιστορικό μνημείο και σας περιμένει, για να σας διηγηθεί την ιστορία του.

Επισκεφτείτε τους παλαιούς και νέους φούρνους, το κτίριο πίεσης και διανομής, το γκαζοχώρι, το σιδηρουργείο και το παλαιό και νέο υδαταέριο. Δείτε από κοντά αντικείμενα που σχετίζονται με το φωταέριο, όπως μετρητές, εστίες, θερμοσίφωνες, δεξαμενές καθαρισμού, απορροφητήρες και γνωρίστε τους βιομηχανικούς εργάτες μέσα από φωτογραφίες και προβολές ταινιών. Μάλιστα, σώζονται κάποια αυθεντικά μηχανήματα του εργοστασίου από τον 19ο αι. !

Μην παραλείψετε, λοιπόν, στην επόμενη επίσκεψή σας σ’ αυτόν τον πολυχώρο πολιτισμού να περιηγηθείτε στις εγκαταστάσεις του μουσείου και να γνωρίσετε την καθημερινότητα μιας άλλης εποχής. Για να μαθαίνουν οι μικροί και να θυμούνται οι μεγάλοι!

______________________________________________

  Δείτε επίσης: «Miss Πόλι» με τη Μαρία Αθανασίου