«Σχεδιαγράμματα Εκθέσεων για τη Β’ Γυμνασίου: Ενότητα 7η» της Μαρίας Αθανασίου«Σχεδιαγράμματα Εκθέσεων για τη Β’ Γυμνασίου: Ενότητα 7η»

Της Μαρίας Αθανασίου

ΕΝΟΤΗΤΑ 7

ΘΕΜΑ : «Στην πρόσφατη εκδρομή του σχολείου σας επισκεφτήκατε μία από τις ομορφότερες παραλίες (ή φυσικό τοπίο) του νομού ή της περιοχής σας και μείνατε έκπληκτοι από τον τεράστιο όγκο των σκουπιδιών και πλαστικών που «εγκατέλειψαν» εκεί οι διάφοροι επισκέπτες. Επιστρέφοντας στο σχολείο αποφασίσατε να στείλετε μια επιστολή στο Δήμαρχο της περιοχής διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση που είδατε και απαιτώντας ταυτόχρονα να λάβει άμεσα μέτρα για την απομάκρυνση των σκουπιδιών. Στο τέλος της επιστολής εκφράστε την επιθυμία να βοηθήσετε εθελοντικά στο έργο αυτό

ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΚΘΕΣΗΣ

ΠρόλογοςΛόγος για τον οποίο γράφουμε την επιστολή (να διαμαρτυρηθούμε για την τραγική κατάσταση στην οποία βρήκαμε την παραλία της περιοχής μας και να προτείνουμε κάποια μέτρα για την επίλυση του προβλήματος). Πότε και πού πήγαμε ;

Κύριο μέρος

1η παράγραφος – Περιγραφή της κατάστασης της παραλίας

 •  Πεταμένα σκουπίδια και πλαστικά (κουτάκια από αναψυκτικά, σακούλες, αποτσίγαρα, παλιά αντικείμενα) στην παραλία και μέσα στη θάλασσα.
 • Οι κάδοι σκουπιδιών και ο χώρος γύρω από αυτούς ήταν γεμάτοι σκουπίδια. Εικόνα ενός τεράστιου και εγκαταλελειμμένου σκουπιδότοπου.
 • Έντονη δυσοσμία. Σκυλιά και γάτες άνοιγαν τις σακούλες ψάχνοντας για τροφή.
 • Δεν μπορούσαμε ούτε να καθίσουμε ούτε να περπατήσουμε στην παραλία.
 • Απειλείται η θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής.

2η παράγραφος – Μέτρα για την απομάκρυνση των σκουπιδιών

Ο Δήμαρχος της περιοχής πρέπει :

 • να βάλει συνεργεία καθαρισμού να καθαρίσουν την παραλία.
 • να προσλάβει φύλακα, για να επιτηρεί το χώρο.
 • να βάλει απορριμματοφόρο να αδειάζει τους κάδους σκουπιδιών τακτικά.
 • να τοποθετήσει πινακίδες στην παραλία, που θα ενημερώνουν τους επισκέπτες ότι απαγορεύεται να τη ρυπαίνουν.
 • να ενημερώσει τους κατοίκους για τη μόλυνση του περιβάλλοντος και τη σημασία της ανακύκλωσης.

Επίλογος – Ανάγκη να διατηρήσουμε την παραλία και το περιβάλλον καθαρά. Επιθυμία μας ως σχολείο να βοηθήσουμε εθελοντικά στο έργο αυτό.

 • Όταν γράφω επιστολή, γράφω πάνω δεξιά τον τόπο και την ημερομηνία και κάτω αριστερά την προσφώνηση :

 Κέρκυρα, Δευτέρα 7 Απριλίου 2013

Αξιότιμε κύριε δήμαρχε,

Στο τέλος κλείνουμε γράφοντας κάτω δεξιά :

        Με εκτίμηση,

     οι μαθητές του 5ου  Γυμνασίου Κέρκυρας

 

Αναδημοσίευση: Το άρθρο προσφέρεται  μόνο  για προσωπική χρήση

 

 

Η Μαρία Αθανασίου

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λαμία. Πραγματοποίησε το όνειρό της σπουδάζοντας κλασική φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Σήμερα, ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Γνωρίζει Αγγλικά και Ιταλικά. Πνεύμα ανήσυχο διαρκώς ψάχνεται και παρακολουθεί τις εξελίξεις στην επιστήμη της. Επιθυμία της είναι να αγαπήσουν τα παιδιά τα φιλολογικά μαθήματα, που μερικές φορές φαίνονται τόσο βαρετά, και ν’ αναδείξει τους μικρούς θησαυρούς της γλώσσας και της λογοτεχνίας μας.