«Κατάθλιψη: Ποια είναι τα συνήθη συμπτώματα;» της Μαρίας ΑθανασιάδουΚατάθλιψη: Ποια είναι τα συνήθη συμπτώματα;

Γράφει η Ψυχολόγος Μαρία Αθανασιάδου

«Κατάθλιψη»…..είναι η νόσος της σημερινής εποχής; Όλο και περισσότεροι άνθρωποι διαγιγνώσκονται με τη συγκεκριμένη ψυχική διαταραχή και ταλαιπωρούνται από τα συμπτώματα της. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο τώρα, που μαστίζει στη χώρα μας η ανεργία και η οικονομική κρίση. Ανέκαθεν, η Κατάθλιψη ήταν αρκετά διαδεδομένη. Έρευνες δείχνουν, ότι ένας στους τρεις ανθρώπους βιώνει ένα καταθλιπτικό επεισόδιο μία φορά τουλάχιστον στη ζωή του. Κάποιοι το αντιμετωπίζουν «στο πόδι» και κάποιοι οδηγούνται στην λήψη φαρμακευτικής αγωγής και σε νοσηλεία, ακόμα, για να καταφέρουν να ορθοποδήσουν. Όπως και να έχει, όμως, μιλάμε για μία ψυχική νόσο, που δύναται να αντιμετωπιστεί, εφόσον αναγνωρίσουμε εγκαίρως τα συμπτώματα και αναζητήσουμε ιατρική και ψυχολογική βοήθεια.
 
Ποια είναι τα συνήθη συμπτώματα της Κατάθλιψης;
 
Έλλειψη ενδιαφέροντος για τη ζωή, για δραστηριότητες και για πράγματα που στο παρελθόν μας άρεσαν
-Μειωμένη αίσθηση ευχαρίστησης από καταστάσεις, που πριν από καιρό μας έδιναν χαρά και απόλαυση
-Υπερβολική αίσθηση κόπωσης, χωρίς να υπάρχει εμπλοκή σε δραστηριότητα
-Απουσία ανάγκης για αυτοφροντίδα, όπως για την τήρηση της ατομικής υγιεινής και για λήψη τροφής
-Διαταραχή στον ύπνο, όπως υπερβολικά πολλές ώρες ύπνου ή ελάχιστες έως καθόλου ώρες ξεκούρασης.
-Μείωση στη δυνατότητα συγκέντρωσης
-Αυτοκτονικές ιδέες
-Απάθεια ή ευερεθιστικότητα 
-Ψυχοσωματικά συμπτώματα, πόνοι δηλαδή σε διάφορα σημεία του σώματος, οι οποίοι δεν έχουν καμία βιολογική βάση και προέλευση.
 
Πρέπει, πάνω απ’ όλα, να τονιστεί ότι μόνο ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας έχει την δυνατότητα να διαγνώσει την συγκεκριμένη νόσο! Τα παραπάνω συμπτώματα είναι ενδεικτικά και ο κάθε άνθρωπος τα βιώνει με διαφορετικό τρόπο, ποιότητα, ένταση, συχνότητα. Η κάθε περίπτωση είναι μοναδική, για αυτό και είναι σώφρον να ζητάμε την καθοδήγηση του ειδικού και να μην βγάζουμε συμπεράσματα και διαγνώσεις πίσω από έναν υπολογιστή και βιβλίο. Οι παραπάνω πληροφορίες είναι σε θέση απλά να μας προβληματίσουν και να μας κινητοποιήσουν, για να ανατρέξουμε προς την λύση και την βοήθεια.

_______________________________________________________

Δείτε επίσης: «Λόγια Ψυχής» της Μαρίας Αθανασιάδου.

 

Η Μαρία Αθανασιάδου

Γεννήθηκε το 1977 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Ψυχολογία στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και εξειδικεύτηκε στην Συστημική Ψυχοθεραπεία – Θεραπεία Οικογένειας και Ζεύγους. Εργάζεται από το 2002 ως Ψυχολόγος και Επιστημονικά Υπεύθυνη σε δύο Συμβουλευτικά – Θεραπευτικά Κέντρα Ψυχοκοινωνικής Επανένταξης και Υποστήριξης Ψυχικά Ασθενών. Από το 2009 διατηρεί το Ιδιωτικό της Γραφείο ως Θεραπεύτρια στην περιοχή της Καλλιθέας – Αττικής.

Επικοινωνία: [email protected], Τηλ. 210-9570850, 6959473390