«Πέντε ζωές κι ένα μυθιστόρημα», της Δώρας Κασκάλη, από την Ανοικτή Βιβλιοθήκη OPENBOOK«Πέντε ζωές κι ένα μυθιστόρημα»

Συγγραφέας: Δώρα Κασκάλη

Ανοικτή Βιβλιοθήκη OPENBOOK

Η νουβέλα «Πέντε ζωές κι ένα μυθιστόρημα» παρακολουθεί την προσπάθεια της αφηγήτριας και επίδοξης συγγραφέα να κατακτήσει ένα προσωπικό ύφος. Η περιπέτεια της αφήγησης συμπλέκεται με τις περιπέτειες της ηρωίδας του εγκιβωτισμένου μυθιστορήματος, αλλά και μιας ολόκληρης γενιάς προς τη δύσκολη ενηλικίωση. Η αφηγήτρια θα πειραματιστεί με τη γυναικεία γραφή, το αστυνομικό μυθιστόρημα, το ψυχολογικό θρίλερ, την ερωτική/αισθηματική λογοτεχνία και τις υφολογικές και θεματικές συμβάσεις τους, πλαισιώνοντας αντίστοιχα κεφάλαια του βίου της βασικής πρωταγωνίστριας. Το κείμενο βρίσκεται σε μόνιμο διάλογο με τον εαυτό του κι έναν υποψήφιο εκδότη, επιχειρώντας να κατανοήσει τους μηχανισμούς που διαμορφώνουν το εκάστοτε αναγνωστικό γούστο. Αν και κατακερματισμένο αφηγηματικά, στην πραγματικότητα το βιβλίο παρακολουθεί με άλλοτε σπαρταριστό, άλλοτε ασθματικό και άλλοτε λυρικό τρόπο την πορεία μιας γυναίκας προς την αυτογνωσία.

Η Δώρα Κασκάλη γεννήθηκε στις Σέρρες. Κατάγεται από τα Γρεβενά και την Άρτα, αλλά σχεδόν όλα τα χρόνια της έζησε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και έκανε μεταπτυχιακό στην ποίηση του Θεοτοκά. Τώρα γράφει τη διδακτορική της διατριβή, με θέμα τις εκφάνσεις της ελληνικότητας στη μεταναστευτική λογοτεχνία. Εργάστηκε στο παρελθόν ως υπάλληλος τραπέζης, αλλά τα τελευταία χρόνια είναι υπάλληλος του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Διηγήματα της πρώτης συλλογής που εξέδωσε “Στο τρένο”, έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά “Εξώπολις”, “Ναύδετο” και “Πλανόδιον”. Επίσης ήταν υποψήφια για το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα του λογοτεχνικού περιοδικού “Διαβάζω”.

Η νουβέλα “ Πέντε ζωές κι ένα μυθιστόρημα – Σπουδή ενός δόκιμου γραφιά” διανέμεται ελεύθερα στο Διαδίκτυο σε μορφή ψηφιακού βιβλίου.

Κατεβάστε το αρχείο σε μορφή pdf: Μέγεθος 1,3MB

 

Λήψη Αρχείου

 

 

Άδεια διανομής: Creative Commons 

Ιστότοπος ψηφιακού βιβλίου: OPENBOOK

 

OPENBOOK

Η ανοικτή βιβλιοθήκη OPENBOOK αποτελεί έναν πλήρη κατάλογο με όλα τα ελληνικά ψηφιακά βιβλία (e-books) που διανέμονται ελεύθερα και νόμιμα από τους δημιουργούς ή τους εκδοτικούς οίκους. Παράλληλα, προωθεί την ανοικτή ψηφιακή λογοτεχνία, εκδίδοντας καινοτόμα συμμετοχικά e-books με ελεύθερη διαμοίραση.

Το πρώτο ελληνικό ελεύθερο συλλογικό e-book “Δήγμα Γραφής” που εξέδωσε βραβεύτηκε ως το “Καλύτερο Συγγραφικό Έργο 2011” στα Ελληνικά Βραβεία Διαδικτύου.