ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ-ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ: Β’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Περιγραφή: Το βιβλίο απαρτίζετα­ι από επτά ενότητες. Οι έξι πρώτες είναι αφιερωμένες σε έξι σημαντικές πόλεις ή περιοχές (Αθήνα, Σπάρτη, Μακεδονία, Θήβα, Κόρινθος, Αλεξάνδρεια), ενώ η έβδομη αναφέρεται σε ένα φαινόμενο πανελλήνιας σημασίας, στον αθλητισμό.

Κάθε ενότητα, με εξαίρεση την πρώτη και την έβδομη, περιλαμβάνει ένα κείμενο. Η πρώτη ενότητα (Αθήνα) περιλαμβάνει επτά κείμενα – το τρίτο κείμενο συγκροτείται από δύο ομόθεμα αποσπάσματα – και η έβδομη (Αθλητισμός και αθλήματα) από δύο.

Στην αρχή κάθε ενότητας δίνονται στοιχεία για την πόλη, την περιοχή (Μακεδονία) ή το φαινόμενο (αθλητισμός). Οι πληροφορίες αυτές κατά κανόνα καλύπτουν το διάστημα ως την εποχή στην οποία αναφέρεται το ανθολογούμενο απόσπασμα.

Κάθε ένα από τα συνολικά 14 κείμενα του βιβλίου συγκροτείται από το εισαγωγικό σημείωμα, το μεταφρασμένο κείμενο, τα σχόλια και τις ερωτήσεις-ασκήσεις-δραστηριότητες, με τις οποίες ολοκληρώνεται κάθε ενότητα. Το εισαγωγικό σημείωμα αναφέρεται στον βίο και στο έργο του συγγραφέα – εκτός και εάν πρόκειται για κάποιον από τους συγγραφείς που συνήθως διδάσκονται στο σχολείο – καθώς επίσης και στο βασικό θέμα του αποσπάσματος.

Ουσιαστικό μέρος του βιβλίου αποτελεί και το εικονογραφικό υλικό, που σχεδόν πάντα έχει κάποιου είδους συνάφεια με το κείμενο στο οποίο εντάσσεται.

Λήψη Αρχείου

ΠΗΓΗ: Δικτυακός τόπος «Ψηφιακό Σχολείο» του Υπουργείου Παιδείας